Loop je een keer mee?

3 eet- en drinktips voor hardlopers!

21 april 2017 – Nu de lente in volle gang is en het steeds vaker mooi weer wordt, is het ook voor veel mensen de tijd om de hardloopschoenen weer aan te trekken. Niet alleen de heerlijke stranddagen liggen in het verschiet, maar ook de hardloopwedstrijden komen er weer aan. Wanneer, en wat kun je het beste eten om het maximale uit jezelf te halen?

Tip 1    Drink voldoende

Klinkt als een inkoppertje, maar gebeurt lang niet altijd. Het gaat hierbij niet alleen om drinken tijdens het lopen, maar ook daarvoor en daarna. Hierdoor blijft je vochtniveau op peil, en gaan je prestaties niet onnodig achteruit.

Tip 2    Zorg voor een goede energievoorraad

Een auto beweegt niet zonder brandstof, jouw lichaam ook niet. Als je langer dan 1 á 1,5 uur achter elkaar hardloopt, dan kan je glycogeenvoorraad (de energievoorraad in je spieren) uitgeput raken. Dat moet je zien te voorkomen als je wil blijven presteren. De enige manier om die energievoorraad tijdens het sporten op peil te houden is door te eten en te drinken, en dan bij voorkeur koolhydraatrijke producten (zoals bijvoorbeeld een banaan, brood of mueslireep).

Probeer echter ongeveer twee uur voor het sporten (in ieder geval als je een wedstrijd hebt) geen maaltijd meer te eten. Het verteren van voedsel vraagt namelijk om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed, en die twee processen komen met elkaar in het gedrang.

Tip 3    Na het lopen; herstellen!

Een pittige training of hardloopwedstrijd kan een flinke aanslag zijn op je lichaam. Je lichaam heeft niet alleen tijd nodig om te herstellen, maar ook bouwstoffen. Je bent vocht verloren door het zweten en je energievoorraad in je spieren is leeg. Eet en drink meteen na het lopen om je lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen. Door binnen twee uur iets koolhydraatrijks te eten, vul je snel je energievoorraad aan.

Vergeet ook zeker geen eiwitrijk voedsel te eten (zoals bijvoorbeeld kip, kalkoen, magere kwark en jonge kaas). Je spieren moeten namelijk herstellen, en hebben daarvoor eiwit nodig. Hoe snel jij vooruit gaat is dus ook afhankelijk van je herstel. Hoe beter jij je lichaam in staat stelt te herstellen, hoe eerder je weer goed kunt trainen voor je volgende doel!

Quotes van lopers

“Tijdens de training sta je geen minuut stil: ben je niet aan het hardlopen, dan ben je wel bezig met loopscholing, rek-, kracht- of stabiliteitsoefeningen. De training is pittig en gevarieerd en wordt mooi opgebouwd. Ik vind het motiverend om op zaterdagochtend met een groepje van verschillende niveaus te trainen. En je kunt er nog een hoop leren ook!”

Groet Marlies

Quotes van lopers

“Heel fijn dat we ook tips krijgen waarmee we zelf verder kunnen trainen. Ik sport niet alleen, ik leer ook veel. Daardoor wordt het echt leuk en houd ik het zo lang vol!”

Quotes van lopers

‘Monique zorgt voor een afwisselende les en voor mij is het een sportief begin van het weekend.’

Marissa

Quotes van lopers

De loopgroep van Eastrunners op zaterdagochtend is een goede stimulans om te blijven rennen. De lessen zijn afwisselend en er is aandacht voor looptechniek, sneller worden, etc. Echt een aanrader!

Victor

Quotes van lopers

“Lekker buiten sporten en fitter worden, met een leuke groep en een gemotiveerde trainer!”

Eastrunners Amsterdam

We run together