Loop je een keer mee?

Drink jij voldoende?

Trainen in het Amsterdamse Oosterpark is niet alleen genieten van de stadsnatuur, maar heeft ook voordelen voor het vochtgehalte in je lichaam. Het Oosterpark heeft sinds kort namelijk extra drinkwaterpunten. Bij Eastrunners is er gedurende de training altijd voldoende ruimte om water te tanken bij één van deze waterpunten.

Blijf je dorstgevoel vóór!

Als je behoorlijk pittig traint of als het erg warm is, houd dan continu in de gaten hoe je jezelf voelt. Uitdroging ontstaat niet alleen door overmatig vochtverlies tijdens één training of wedstrijd. Bij wie altijd te weinig drinkt, kan hoofdpijn en vermoeidheid optreden. Chronische dehydratie veroorzaakt die verschijnselen ook. Dit kan eenvoudig worden voorkomen door de dagelijkse inname van vocht te vergroten. Blijf je dorstgevoel vóór: drink al voordat je dorst krijgt!

Waarom ons lichaam vocht nodig heeft

Ons lichaamsgewicht bestaat voor ongeveer zestig procent uit vocht. Vocht transporteert voedingsstoffen en voert de afvalproducten af. Vocht draagt verder bij aan de opname van vitaminen en mineralen uit voedsel, en versnelt de opname van glucose, welke stof we als energie nodig hebben. Een tekort aan vocht zal daarom – vroeg of laat – zorgen voor verminderde prestaties.

Urine check

Kleur

Misschien niet het meest smakelijke onderwerp, maar om die reden niet minder belangrijk: de kleur van de urine. De kleur van je urine is een goede graadmeter voor het vochtgehalte in je lichaam. Een geringe hoeveelheid donkergele urine geeft aan dat de concentratie afvalstoffen hoog is en er onvoldoende vocht in het lichaam aanwezig is om deze afvalstoffen efficiënt af te voeren. Dit is dus een waarschuwing. Drink net zoveel totdat de urine weer een normale, lichtgele kleur heeft.

Slik je vitaminen? Let dan op de hoeveelheid urine

Donkere urine hoeft niet altijd te betekenen dat je te weinig vocht in je lichaam hebt. Ook vitaminesupplementen kunnen de urine donker kleuren. Wanneer je dergelijke supplementen slikt, let dan goed op de hoeveelheid urine. Heb je vaak geen aandrang om te plassen, dan kan dat een signaal zijn dat je te weinig drinkt.

Hoeveel vocht verlies jij?

Om te weten hoeveel vocht je precies hebt verloren kun je jezelf voor- en na het sporten wegen. Zo krijg je een idee van de hoeveelheid water die je moet drinken om je voorraad weer aan te vullen. Het is niet ongewoon om op een zeer warme dag of pittig training drie tot soms vier kilo lichaamsgewicht te verliezen. Helaas is voornamelijk vocht. Voor elke halve kilo die je door het lopen kwijtraakt, moet je ongeveer een halve liter water bijdrinken om het verlies te compenseren.

Quotes van lopers

“Tijdens de training sta je geen minuut stil: ben je niet aan het hardlopen, dan ben je wel bezig met loopscholing, rek-, kracht- of stabiliteitsoefeningen. De training is pittig en gevarieerd en wordt mooi opgebouwd. Ik vind het motiverend om op zaterdagochtend met een groepje van verschillende niveaus te trainen. En je kunt er nog een hoop leren ook!”

Groet Marlies

Quotes van lopers

“Heel fijn dat we ook tips krijgen waarmee we zelf verder kunnen trainen. Ik sport niet alleen, ik leer ook veel. Daardoor wordt het echt leuk en houd ik het zo lang vol!”

Quotes van lopers

‘Monique zorgt voor een afwisselende les en voor mij is het een sportief begin van het weekend.’

Marissa

Quotes van lopers

De loopgroep van Eastrunners op zaterdagochtend is een goede stimulans om te blijven rennen. De lessen zijn afwisselend en er is aandacht voor looptechniek, sneller worden, etc. Echt een aanrader!

Victor

Quotes van lopers

“Lekker buiten sporten en fitter worden, met een leuke groep en een gemotiveerde trainer!”

Eastrunners Amsterdam

We run together