Loop je een keer mee?

Gezond hardlopen in het Oosterpark in Amsterdam Oost met Eastrunners Amsterdam

De feestdagen zijn achter de rug en het nieuwe jaar is inmiddels begonnen. Eastrunners Amsterdam wenst iedereen een sportief en gezond 2018 toe. De afgelopen weken was het meerdere keren in het nieuws dat Nederland wordt geteisterd door een griepepidemie. Wat te doen bij griep als je wilt sporten? Een griepepidemie betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in groten getale de kop kunnen opsteken. Ofschoon de niet-sporter al gauw zal zeggen dat het niet verstandig is om te sporten als je ziek bent, leeft de vraag onder fanatieke sporters wel degelijk.

Sporten met griepverschijnselen

Hieronder volgt een korte samenvatting van een artikel op Sportzorg.nl met twee gouden regels waar de sporter op moet letten bij sporten met griepverschijnselen.

Regel 1: bij koorts, spierpijn en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden. Als je je ziek of grieperig voelt, is het dus verstandig om de temperatuur te meten. Meet deze temperatuur altijd vóór het nemen van temperatuurverlagende of pijnstillende middelen zoals aspirine en paracetamol. Regel 2: pas je training ook aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst. Zonder temperatuursverhoging mag er in principe doorgetraind worden. Het kan echter verstandig zijn om toch wat rustiger en niet te intensief te trainen.

Anders dan griep?

Anders dan griep, kun je met een verkoudheid (dus zonder koorts!) wel doortrainen. Er is een ezelsbruggetje, waarmee je kunt bepalen of je al dan niet kunt sporten: de ‘nek check’.

Zijn de ziekteverschijnselen uitsluitend boven de nek gelokaliseerd (zoals neusverkoudheid, oorpijn, keelpijn en geen koorts), dan is sporten toegestaan. De eerste 2-3 dagen wel op een lager pitje. Indien de ziekteverschijnselen (ook) onder de nek gelokaliseerd zijn, zoals hoesten, kortademigheid, koorts (meer dan 38 graden), spierpijn in armen en benen e.d., dan is het advies om niet te sporten.

Het idee om toch te gaan sporten “om de ziekte er uit te zweten” is een onzinnig fabeltje.

Afrader

Sporten met koorts wordt dus sterk afgeraden! Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet lopen.

Bovenstaande informatie kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen moet je altijd contact opnemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Voor het volledige artikel wordt verwezen naar www.sportzorg.nl

Veel plezier met gezond hardlopen in het Oosterpark in Amsterdam Oost bij Eastrunners Amsterdam.

 

Eastrunners Amsterdam

We run together

Quotes van lopers

“Tijdens de training sta je geen minuut stil: ben je niet aan het hardlopen, dan ben je wel bezig met loopscholing, rek-, kracht- of stabiliteitsoefeningen. De training is pittig en gevarieerd en wordt mooi opgebouwd. Ik vind het motiverend om op zaterdagochtend met een groepje van verschillende niveaus te trainen. En je kunt er nog een hoop leren ook!”

Groet Marlies

Quotes van lopers

“Heel fijn dat we ook tips krijgen waarmee we zelf verder kunnen trainen. Ik sport niet alleen, ik leer ook veel. Daardoor wordt het echt leuk en houd ik het zo lang vol!”

Quotes van lopers

‘Monique zorgt voor een afwisselende les en voor mij is het een sportief begin van het weekend.’

Marissa

Quotes van lopers

De loopgroep van Eastrunners op zaterdagochtend is een goede stimulans om te blijven rennen. De lessen zijn afwisselend en er is aandacht voor looptechniek, sneller worden, etc. Echt een aanrader!

Victor

Quotes van lopers

“Lekker buiten sporten en fitter worden, met een leuke groep en een gemotiveerde trainer!”

Eastrunners Amsterdam

We run together