3 eet- en drinktips voor hardlopers!

21 april 2017 - Nu de lente in volle gang is en het steeds vaker mooi weer wordt, is het ook voor veel mensen de tijd om de hardloopschoenen weer aan te trekken. Niet alleen de heerlijke stranddagen liggen in het verschiet, maar ook de hardloopwedstrijden komen er weer aan. Wanneer, en wat kun je het beste eten om het maximale uit jezelf te halen?

Tip 1    Drink voldoende

Klinkt als een inkoppertje, maar gebeurt lang niet altijd. Het gaat hierbij niet alleen om drinken tijdens het lopen, maar ook daarvoor en daarna. Hierdoor blijft je vochtniveau op peil, en gaan je prestaties niet onnodig achteruit.

Tip 2    Zorg voor een goede energievoorraad

Een auto beweegt niet zonder brandstof, jouw lichaam ook niet. Als je langer dan 1 á 1,5 uur achter elkaar hardloopt, dan kan je glycogeenvoorraad (de energievoorraad in je spieren) uitgeput raken. Dat moet je zien te voorkomen als je wil blijven presteren. De enige manier om die energievoorraad tijdens het sporten op peil te houden is door te eten en te drinken, en dan bij voorkeur koolhydraatrijke producten (zoals bijvoorbeeld een banaan, brood of mueslireep).

Probeer echter ongeveer twee uur voor het sporten (in ieder geval als je een wedstrijd hebt) geen maaltijd meer te eten. Het verteren van voedsel vraagt namelijk om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed, en die twee processen komen met elkaar in het gedrang.

Tip 3    Na het lopen; herstellen!

Een pittige training of hardloopwedstrijd kan een flinke aanslag zijn op je lichaam. Je lichaam heeft niet alleen tijd nodig om te herstellen, maar ook bouwstoffen. Je bent vocht verloren door het zweten en je energievoorraad in je spieren is leeg. Eet en drink meteen na het lopen om je lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen. Door binnen twee uur iets koolhydraatrijks te eten, vul je snel je energievoorraad aan.

Vergeet ook zeker geen eiwitrijk voedsel te eten (zoals bijvoorbeeld kip, kalkoen, magere kwark en jonge kaas). Je spieren moeten namelijk herstellen, en hebben daarvoor eiwit nodig. Hoe snel jij vooruit gaat is dus ook afhankelijk van je herstel. Hoe beter jij je lichaam in staat stelt te herstellen, hoe eerder je weer goed kunt trainen voor je volgende doel!

Quotes van lopers

 • 'Eastrunners helpt mij om beter te lopen door mij minstens één keer per week aan techniek te laten werken. Tot nu toe ben ik zeer tevreden.'

  Mike
 • “Tijdens de training sta je geen minuut stil: ben je niet aan het hardlopen, dan ben je wel bezig met loopscholing, rek-, kracht- of stabiliteitsoefeningen. De training is pittig en gevarieerd en wordt mooi opgebouwd. Ik vind het motiverend om op zaterdagochtend met een groepje van verschillende niveaus te trainen. En je kunt er nog een hoop leren ook!”

  Groet Marlies
 • "Lekker trainen in het Oosterpark: goede begeleiding en leuke afwisselende oefeningen. Zo komen we de winter wel door!!" - Mayka
 • 'Met deze trainer en groep behaal ik loopresultaten die ik eerder in andere loopgroepen nooit behaald heb. Bij het allereerste begin wordt gevraagd (soort intake) naar persoonlijk doel/behoefte van nieuweling. Krijg nagenoeg een op maat training die past bij individu. Wat ik knap vind hoe Monique het voor elkaar krijgt de deelnemer te motiveren steeds een tandje hoger in te zetten. Bij eerste les heeft het een grote indruk achtergelaten dat Monique heel stellig advies gaf om door de week ook zelf te moeten trainen; train je niet door de weeks en heb je het moeilijk op zaterdag. Ik krijg veel instructies en feedback waar ik mee aan de slag kan.'

  Carmelita
 • Door hardlopen heb ik eindelijk mijn astma onder controle.

  Samen met mijn personal trainer van Eastrunners Amsterdam heb ik doormiddel van hardlopen geleerd mijn astma de baas te worden. Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken om te gaan sporten. Hardlopen doe ik nu twee dagen in de week waarvan 1x met mijn personal trainer van Eastrunners Amsterdam.

  Gelukkig, nu ben ik mijn astma de baas, mijn volgende doel is om mee te trainen met Eastrunners in groepsverband op zaterdagochtend in Amsterdam.

  Lina

 • "De training met Eastrunners Amsterdam was leuk en afwisselend. Ik vond dat ik als beginner goed begeleid werd!"

  Racquel
 • "Onder deskundige begeleiding lekker buiten trainen, met Eastrunners Amsterdam, heerlijk! Vond het in elk geval weer fijn vandaag!"

  Bedankt J.
 • "Heel fijn dat we ook tips krijgen waarmee we zelf verder kunnen trainen. Ik sport niet alleen, ik leer ook veel. Daardoor wordt het echt leuk en houd ik het zo lang vol!"
 • "Lekker buiten sporten en fitter worden, met een leuke groep en een gemotiveerde trainer!"
 • De loopgroep van Eastrunners op zaterdagochtend is een goede stimulans om te blijven rennen. De lessen zijn afwisselend en er is aandacht voor looptechniek, sneller worden, etc. Echt een aanrader!

  Victor

 • 'Tijdens de training sta je geen minuut stil: ben je niet aan het hardlopen, dan ben je wel bezig met loopscholing, rek-, kracht- of stabiliteitsoefeningen. De training is pittig en gevarieerd en wordt mooi opgebouwd. Ik vind het motiverend om op zaterdagochtend met een groepje van verschillende niveaus te trainen. En je kunt er nog een hoop leren ook!'

  Groet Marlies

 • "Hardlopen is gezond voor lichaam en geest." Groetjes, Renata
 • 'Je kunt het gehele jaar door bij Eastrunners trainen met veel lol en onder professionele begeleiding. Het is ontzettend prettig om het gehele jaar door te trainen met een leuke groep.'

  Renata
 • 'Lekker trainen in het Oosterpark: goede begeleiding en leuke afwisselende oefeningen. Zo komen we de winter wel door!!'

  Mayka

 • 'Monique zorgt voor een afwisselende les en voor mij is het een sportief begin van het weekend.'

  Marissa
 • 'Door te trainen bij de Eastrunners, word je een blessure vrije goede runner. De trainingen worden uitstekend op maat verzorgd en er is ook aandacht voor en met elkaar.'

  Gusta
 • Al meerdere jaren train ik met veel plezier bij Eastrunners. De trainer is betrokken en zorgt voor een fijne sfeer in de groep. Ze kan de training heel goed aanpassen op de verschillende niveaus van de deelnemers. Ik vind de loopscholingsoefeningen en intervallen leuk om in de groep te doen. Zo maakt de training me sterker en de kans op blessures kleiner. Met de aandachtspunten die de trainer individueel geeft blijf ik met veel plezier lopen.

  Olga van Ewijk

 • De trainer van Eastrunners stimuleert mij om meerdere keren in de week lopen, dat passend om sneller te worden en om mijn wedstrijddoel te halen!

  Debbie Poort

 • 'Monique zorgt altijd voor een afwisselende training, waarbij je op een veilige en plezierige manier je prestaties kunt verbeteren.'

  Victor
Aanmelden bij Eastrunners

Nieuwste artikelen


Algemene Voorwaarden | Alle rechten voorbehouden | 2017 - 2020 | Eastrunners.nl